Veelgestelde Vragen

Wat is OperationAIR?

OperationAIR (Assist In Respiration) is een initiatief van de Technische Universiteit Delft. Het team, bestaande uit 50 masterstudenten onder leiding van prof. dr. ir. Jaap Harlaar (opleidingsdirecteur Technical Medicine), heeft een noodbeademingsapparaat - de AIRone - ontwikkeld voor coronapatiënten als noodoplossing voor als er een tekort aan reguliere apparatuur ontstaat.

Waarom is OperationAIR opgezet?

Ten gevolge van de snelle verspreiding van COVID-19 stijgt het aantal patiënten dat op de Intensive Care terecht komt. In het worst case scenario zijn er niet genoeg beademingsapparaten in Nederland aanwezig om het aantal patiënten op te vangen. In een dergelijke situatie zal besloten moeten worden welke patiënten nog worden opgenomen op de Intensive Care. Met het ontwikkelen van extra beademingsapparatuur kunnen patiënten behandeld worden die anders niet meer in aanmerking zouden komen voor deze intensieve zorg. Het team van OperationAIR wil juist voor deze patiënten een noodoplossing bieden met de AIRone.

Behalve Nederland wil het team van OperationAIR ook andere landen helpen om tekorten aan beademingsapparatuur op te vangen. Daarom is het ontwerp van de AIRone en de bijbehorende documentatie open source beschikbaar gesteld en biedt het team support aan andere initiatieven.

Wat doet OperationAIR?

Wij hebben een noodbeademingsapparaat ontwikkeld voor coronapatienten dat ingezet kan worden als er een tekort ontstaat aan reguliere beademingsapparatuur. De ontwerpeisen zijn opgesteld samen met verschillende specialisten van het Leids Universitair Medisch Centrum en het Erasmus Medisch Centrum. De AIRone is uitgebreid getest op functionaliteit, elektrische en mechanische veiligheid en gebruiksvriendelijkheid. Het test rapport is beschikbaar via deze website samen met ons ontwerp en andere bijbehorende documentatie.

Wij produceren 80 apparaten voor Nederland. Daarnaast hebben wij ons ontwerp en bijbehorende documentatie open source gedeeld zodat andere landen hier gebruik van kunnen maken. Wij bieden actieve support aan buitenlandse initiatieven die hierom vragen. Door ons ontwerp te delen, klaar te staan voor vragen over de ontwikkeling, productie of implementatie en hulp aan te bieden, hopen wij andere landen te kunnen helpen bij het opvangen van een tekort aan beademingsapparatuur.

Produceert OperationAIR ook apparaten voor het buitenland?

Nee, op dit moment produceren wij geen noodbeademingsapparaten voor andere landen. Wel hebben wij ons ontwerp en documentatie open source beschikbaar gesteld via dit platform zodat andere landen hier gebruik van kunnen maken en bieden wij ook actieve support aan buitenlandse initiatieven.

Hoe gaan jullie om met de landelijke richtlijnen m.b.t. afstand houden en thuiswerken?

Ons team werkt volgens de meest recente landelijke richtlijnen met betrekking tot infectiepreventie. Veel van onze teamleden werken daarom vanuit huis. Sommige teamleden moeten fysiek op de universiteit zijn om te bouwen of testen aan het prototype. Zij werken in kleine groepjes verspreid door het gebouw, leven strikte handhygiëne na en houden altijd minimaal 1,5 meter afstand van elkaar. De teamleden houden elkaar op de hoogte door het gebruik van online communicatieplatformen.

Als uw vraag hier niet tussen staat neem dan contact met ons op.